You are currently viewing Isplata Regresa za Godišnji Odmor u 2023. – Sve što trebate znati

Isplata Regresa za Godišnji Odmor u 2023. – Sve što trebate znati

Dragi naši čitatelji,

U ovom blogu, bavimo se aktualnom temom isplate regresa za godišnji odmor u 2023. godini. S obzirom na to da mnogi radnici s nestrpljenjem iščekuju ovu isplatu, želimo vam pružiti sve potrebne informacije kako biste bili informirani i spremni za dolazak regresnih sredstava na vaš bankovni račun.

Regres za godišnji odmor predstavlja novčanu naknadu koju poslodavci isplaćuju svojim zaposlenicima kako bi im pomogli u financiranju troškova tijekom godišnjeg odmora. Ova naknada je zakonska obveza u Republici Hrvatskoj i osigurava se za svakog zaposlenika koji ima pravo na korištenje godišnjeg odmora.

Ključne informacije o isplati regresa za godišnji odmor u 2023. godini:

Visina regresa: Prema zakonu, minimalni iznos regresa za godišnji odmor definiran je kolektivnim ugovorima, ali može se kretati i iznad tog iznosa. Visina regresa može varirati ovisno o dogovoru između sindikata i poslodavaca. Stoga je važno provjeriti vaš kolektivni ugovor kako biste saznali točan iznos koji vam pripada.

Porezna obveza: Regres za godišnji odmor smatra se dohotkom od nesamostalnog rada, stoga je podložan oporezivanju. No, važno je napomenuti da postoji porezna olakšica na godišnje primitke koja se primjenjuje na isplaćeni regres. Visina olakšice također može varirati te se preporučuje konzultacija s poreznim stručnjakom kako biste razumjeli svoju poreznu obvezu.

Rok isplate: Poslodavci su dužni isplatiti regres najkasnije 15 dana prije početka korištenja godišnjeg odmora. To znači da bi većina zaposlenika trebala dobiti regresna sredstva tijekom proljeća ili ranog ljeta, ovisno o razdoblju koje odaberu za godišnji odmor.

Pravo na regres: Pravo na regres imaju svi zaposlenici koji su stekli pravo na korištenje godišnjeg odmora. To uključuje i radnike na neodređeno i određeno vrijeme te one koji rade nepuno radno vrijeme. Također, regres pripada i radnicima koji su na bolovanju, rodiljnom ili roditeljskom dopustu, pod uvjetom da su u radnom odnosu.

Posebne okolnosti: U slučaju prestanka radnog odnosa, radnik ima pravo na isplatu regresa za neiskorišteni godišnji odmor u skladu s propisima o radu i kolektivnim ugovorima. Također, ako se radniku odobri otkaz tijekom godine, poslodavac je dužan isplatiti regres prije prestanka radnog odnosa.

U zaključku, isplata regresa za godišnji odmor važan je trenutak za sve zaposlenike jer pruža financijsku potporu za zasluženi odmor. Kako biste izbjegli nejasnoće i moguće probleme, preporučujemo vam da se detaljno informirate o vašim pravima i obvezama vezanim uz regres te, po potrebi, zatražite savjetovanje od stručnjaka za poreze i radno pravo.

Uživajte u svojem zasluženom godišnjem odmoru i koristite regres na najbolji mogući način!

Srdačno, Vaš Skybooks knjigovodstveni servis

Leave a Reply